הזוכים והזוכות בתחרויות הפסטיבל 2024
תחרות בינלאומית עלילתית
צוות שיפוט סרטים בינלאומיים עלילתיים:
ד"ר דן גבע (יו"ר), גל גבאי, מיטל אבוקסיס, תום שובל, Ms. Germana Bianco
תחרות בינלאומית עלילתית: מקום ראשון
תחת השמיים האפורים
מארה טאמקוביץ; פולין, 81 דק', 2024
נימוקי השופטים:
חבר השופטים גאה להעניק את הפרס הגדול
בקטגוריית הסרט העלילתי ל: "תחת השמיים האפורים" בבימויה של
מרה טמקוביץ'. מותחן ריאליסטי עוצמתי זה מהדהד כקריאה אסתטית, חברתית, פוליטית ואתית רבת-משמעות. הוא משמש עדות לזוועות שמבצעים משטרים עריצים הנאבקים ללא הרף להשתיק את עמם ותזכורת נחרצת לכל שומרי הדמוקרטיה בישראל ולמגיני החירות במדינות אחרות המצויות במאבק.
באמצעות בימוי יוצא דופן, הופעות משחק מרהיבות וצילום ועריכה עוצרי נשימה, הסיפור הזה דורש להיראות ולהישמע—מגדלור של אמת עבור קהלים
ברחבי העולם.
תחרות בינלאומית תיעודית
צוות שיפוט סרטים בינלאומיים תיעודיים:
ד"ר דן גבע (יו"ר), גל גבאי, מיטל אבוקסיס, תום שובל, Ms. Germana Bianco
תחרות בינלאומית תיעודית: מקום ראשון
פוטופוביה
איוון אוסטרוחובסקי, פאבול פקראייציק;
לובקיה/צ'כיה/ אוקראינה, 2023, 70 דק׳
נימוקי שופטים:
חבר השפוטים מתכבד להעניק את הפרס הגדול בקטגוריית הסרט התיעודי ל-"Photophobia", בבימוים של איוון אוסרווצקי ופאבל פקרצ'יק. הוועדה מבקשת להכיר באומץ של הבימאים לעשות שימוש במלחמה המזעזעת באוקראינה כבסיס שעליו בנו מסר אוניברסלי של אהבה ותקווה לאנושות. בעזרת מערך כלי בימוי ויצירה עשירים וטכניקות חוצות-ז'אנרים, הצליחו הבמאים להתעלות מעל הבנאליות, לחבר בין מציאות החיים לבין הבעה קולנועית ולהפוך את הצער והיגון למרחבים נדירים של כמיהה לסולידריות, לחמלה ולאנושיות שבנו.
רגיש אך בלתי מתפשר, עדין אך אכזרי, יפהפה אך נקי מציניות, Photophobia, עם התייחסותו האמפתית ל"אהבה ראשונה," מאשש מחדש את תפקידה החיוני של הקולנוע במאה ה-21—ככלי המאיר את המורכבות של המצב האנושי בחן עמוק ומרגש.
תחרות פנורמה
צוות שיפוט סרטי פנורמה:
ד"ר דן גבע (יו"ר), גל גבאי, מיטל אבוקסיס, תום שובל, Ms. Germana Bianco
תחרות פנורמה: מקום ראשון
ונצואלה: ארץ הילדים האבודים
חואן קמילו קרוז, מארק ויי; גרמניה, 94 דק', 2024
נימוקי שופטים:
חבר השופטים גאה להעניק את הפרס הגדול בקטגוריית פנורמה לסרט "ונצואלה: ארץ הילדים האבודים", בבימויים של חואן קמילו קרוז ומארק ויזה. הוועדה משבחת את עוצמתו הקיומית העמוקה של הסרט—הישג קולנועי שמבוצע בכבוד, בענווה ובחן, אל מול מציאות מצמררת. עם גישה עיתונאית יוצאת דופן, הסרט חושף הצצה מקפיאת דם אל תוך גיהינום חברתי, ומשלב את המיידיות של 'קולנוע ישיר' עם העומק הטקסטורלי של עדויות ריאליסטיות בגוף ראשון, תוך שהוא מתעלה מעל הנוקשות של ישירות פוריטנית. הצילום המיומן, השימוש המרשים בתאורה, והשילוב של קטעי וידאו אכזריים אך במלאו הכבוד כלפי המצולמים, מתלכדים ליצירת נרטיב כובש ומרגש מבחינה חזותית. הסרט מרחיב את נקודת המבט של הצופה, וחושף את השבריריות של המצב האנושי תוך שהוא מדגיש את המאבק המתמשך שעל כולנו לנהל למען ילדינו, בכל מקום שבו הם נמצאים.
תחרות סרטים ישראליים קצרים
צוות שיפוט סרטים ישראליים קצרים:
מיטל צביאלי (יו"ר), יערה עוזרי, אסף לפיד
תחרות סרטים ישראליים קצרים: מקום ראשון
קישוטים ישנים
בימוי: רמי פחל; הפקה: רוזלין אגבריה;
צילום: יונתן (ג'וני) קרני; עריכה: מוחיי היב
ישראל, 27 דק׳,עלילתי
נימוקי שופטים:
בעדינות וברגישות, הסרט קישוטים ישנים מזמין אותנו, הצופים, לתוך מרחב פגיע ועדין של משפחה שניסיונה להתאחות לאחר אבדן הבן מהדהד בכל פריים. הדיאלוג האינטימי בין האם לבנה, בביצוע הנוגע ללב של רובא בלאל וג'לאל מסארווה, מאפשר לבמאי רמי פחל לפרום ולארוג מחדש את הקשר המשפחתי על רקע של כאב נסתר ועמוק.עבודת המצלמה המרהיבה כמו הופכת למשתתפת סמויה בדרמה האנושית, נעה בין נוכחות רפאים מסתורית לנקודת מבט אינטימית - אולי זו של האח שאיננו. בבימוי מתוחכם, שבו לעיתים קרובות הרגשות נמצאים מתחת לפני השטח, הסרט מציע לצופים מרחב פרשני עשיר, המאתגר אותם להשלים את הסיפור ולפענח את הפאזל הרגשי המורכב. וכך, בחיבור עדין בין הנסתר לגלוי, נוצרת יצירה קולנועית אשר מספרת בעומק ובאהבה על התקווה המפעמת גם בלב השבר - תהליך של התרפאות, של הבראה, של תקווה המנצחת על הכאב. ביחד חוברים כל האלמנטים האלה לכדי יצירה שהיא פנינה קולנועית משובחת וצובטת.