אירועים
אירוע פתיחה
יום חמישי 03/12 בשעה 19:00
אירוע הפתיחה של פסטיבל סולידריות 2020 – פסטיבל תל אביב לקולנוע וזכויות אדם.
סרט הפתיחה: "הקרקס המעופף" בימוי: פטוס ברישה, קוסובו, צפון מקדוניה, אלבניה, 2019, 115 דק'.
הקרנה סגורה למוזמנים בלבד.
15 שנה למאבק נגד גדר ההפרדה בבלעין
יום שלישי 08/12 בשעה 19:00
בימוי: היית'ם אל-כטיב, פלסטין, תיעודי, 2010, 30 דקות
יום שלישי 08/12 בשעה 20:30
בימוי: ג'וליה באשה, ישראל, פלסטין, ארה"ב, תיעודי, 2010, 80 דקות
לינק לשיחה המוקלטת: https://youtu.be/nRMwHRfsqws
המבחר של בצלם 2020
הסיפוח שהוכרז השנה לא התרחש אמנם, אולם סיפוח בפועל קיים כבר מזמן. מבחר סרטונים שצילמו תחקירני השטח ומתנדבי פרויקט המצלמות של בצלם בגדה המערבית ממחיש כיצד ישראל עושה בה כרצונה: אלימות וירי קטלני של חיילים, אלימות מתנחלים בסיוע הצבא, הריסת בתים, עקירת עצים ועוד דברים רבים שלא נעים לראות וחייבים לדעת.
בסיום ההקרנה יענו מנהל מחלקת תחקירי השטח של בצלם, כרים ג'ובראן, ורכזת קשרי החוץ, שרית מיכאלי, לשאלות מהקהל.
סרט זה זמין לצפייה בישראל בלבד ל-24 שעות החל מ-7.12.2020 בשעה 20:00, ועד ל-010.12.202. מספר המקומות מוגבל.
מחיר: 19.90 ש״ח
יום שני | 7/12/20
בשעה 20:00
בצלם: בואו נדבר על עזה
שנת 2020 הייתה שנה קשה עבור רבים ברחבי העולם. ברצועת עזה הייתה זו השנה שבה הפכה הרצועה, רשמית, ללא ראויה למחייה, כך על-פי האו"ם. תושבי הרצועה נאלצים להתמודד, בנוסף למגפת הקורונה, עם הרג ופציעה של אזרחים בתקיפות קטלניות, ירי חי על מפגינים, ומצור הנכנס לשנתו ה-15, שהשלכותיו הרסניות. כל אלה אינם נדונים כמעט במרחב הציבורי בישראל, כמו גם האחריות שלנו, כישראלים, לגורלם של כשני מיליון תושבי עזה.
בערב יוקרן תיעוד מצולם מהרצועה ותתקיים שיחת סקייפ ודיון בהשתתפות הקהל עם תחקירני בצלם בעזה ח׳אלד אל עזאייזה ועמית גילוץ, דובר בצלם.
*סרט זה זמין לצפייה בישראל בלבד ל-24 שעות החל מ-6.12.2020 בשעה 21:00, ועד ל-010.12.202. מספר המקומות מוגבל.
מחיר: 19.90 ש״ח
יום ראשון | 6/12/20
בשעה 20:30
הילדים - מעצרי ילדים ונערים בשטחים
מחיר: 19.90 ש״ח
יום ראשון | 6/12/20
בשעה 19:00
כשהנערים ישובו
בימוי: טונה אנדרסן | נורווגיה | תיעודי | 2012 | 58 דקות
מדי יום נעצרים נערים פלסטינים ע"י חיילי צה"ל באשמת יידוי אבנים, ונשלחים לכלא לחודשים ואף שנים. כשנערים אלה משתחררים מהכלא, הם מתקשים להסתגל חזרה לחיים. בבית ימק"א שבחברון מתקבצים 12 נערים כאלה לפגישות ייעוץ קבוצתיות האמורות לסייע להם לחזור לחיים נורמליים.
כל נער מבטא את קשייו בדרכו – מוחמד לא רוצה ללכת לביה"ס ומבלה את ימיו בהתגרות בחיילים, מהרן בילה שנתיים בכלא וכשהשתחרר לא הצליח לחזור ללימודים או למצוא עבודה ומכלה את לילותיו במשחקי וידאו, וחמזה לא מצליח להתרכז ומוציא את זעמו על אחיו הצעיר. במציאות שבה הנערים חיים, מאסרים ממושכים הם עניין שבשגרה, ולכן הם לא רגילים לדבר על הקשיים הנפשיים והסיוטים שתוקפים אותם. הקבוצה נהיית מקום בטוח להיפתח ולדבר על הטראומות, גם אם המציאות לא מאפשרת חיים נורמליים. הנערים מדברים על שאיפות לעתיד, כשהכיבוש יסתיים, להיות טייס או רופא, למשל; חלומות נאיביים. אך הסיכוי שיחזרו לכלא גדול מן הסיכוי להשתקם.
הסרט מאפשר מבט נדיר אל ההשלכות הטרגיות של כליאת נערים שנולדו לתוך מציאות של כיבוש.
99.7%
בימוי וכתיבה: עינת ויצמן
הסרטון הוא פיילוט לסרט ארוך שיתעד ביקורים בבית המשפט הצבאי עופר במטרה לחשוף את אחד המנגנונים המרכזיים של הכיבוש ואופן השליטה של הצבא במאות אלפי בני אדם, נתיני הכיבוש.
בתהליך הכתיבה והתחקיר המערכת הצבאית חסמה לי את הקשר לבעלי התפקידים. ניסיתי לדבר עם כמה מהם בביקורים שלי בבית המשפט- נתקלתי בסירוב. אחר כך ניסיתי בצינורות המקובלים- דרך דובר צה"ל – ובכל פעם נענתי בשלילה. הסרט יתעד את עדויות הראיה שלי מתוך בית המשפט הצבאי עופר- מנגנון צללים עם מינימום ביקורת עיתונאית או אזרחית ובמקביל גם יחשוף את הניסיונות של המערכת לא לאפשר את התיעוד.
אל הביקורים במחנה עופר התלוותה אלי האמנית, אמי ספרד, שיצרה הדמיה ממוחשבת שמשחזרת את מה שראינו וחווינו. האיור הממוחשב בסגנון של איורי בית משפט קלאסים בצירוף העדות שלי מהמקום ינסו לשרטט את קו המתאר של החור השחור הזה ויציגו את תיאטרון בית המשפט.
הילדים
בימוי וכתיבה: עדה אושפיז
קטעים נבחרים מהסרט "ילדים", המשתתף בתחרות הרשמית של פסטיבל ירושלים ויוקרן בקרוב בהוט 8. הסרט חושף את עולמם של ילדים פלסטינים, דור שלישי ורביעי שנולד לתוך הכיבוש, לכוד בשגרת כיבוש שמכתיב כל פינה בחייהם; 50 שנות כיבוש, שאותותיהם ניכרים היטב באטימות ובעיוורון המוסרי ההולך וגדל של הכובש, שלבו גס בהפיכת ילדים לאויב מסוכן, כביכול מחוסר ברירה, שכן "חייבים" לתחזק את הכיבוש. ומנגד חברה פלסטינית שמגויסת יותר ויותר למאבק נגד הכיבוש ולהגנה על הנראטיב הלאומי שלה. בתוך המציאות הזאת הילדים מחפשים את קולם. חוסר האונים שלהם שובר את הלב, שכן בכל מקום שהמציאות סוחפת אותם אליו הם עדיין רק ילדים, שובבים, מצחיקים, מתלבטים עם אותן בעיות של ילדות וגיל ההתבגרות כמו כל ילד בעולם.
בתום ההקרנה שיחה בהשתתפות עדה אושפיז, עינת ויצמן ומוריה שלומות בהנחיית פרופ' דן גבע.
לינק: https://youtu.be/f4pueHj5Adk
המדריך לג׳נטריפיקציה
גרסה בעבודה
במאים: קרן שעיו, לביא ונונו, 2020
סדרה דוקומנטרית בת 3 פרקיםעבור ערוץ HOT8 בתמיכת מפעל הפיס
וקרן רבינוביץ
אחרי עשורים של הזנחה פושעת ומכוונת התגלתה יפו מחדש כפנינת נדל"ן נחשקת. ערך הקרקע עלה ואיתו יוזמות פרטיות בשיתוף מוסדות השלטון ויד מכוונת הביאו לפינויים של מאות משפחות שחיו בה בדיור ציבורי ולעלייה מטאורית במחירי הדיור, שמאיימת על המשך קיומה של האוכלוסייה המקומית בעיר. דרך סיפורים אישיים נעקוב אחר המטמורפוזה שעוברת העיר על משמעויותיה החברתיות והפוליטיות.
באירוע יוקרן פרק 2 בסדרה - המנגנון
תהליך הג׳נטריפיקציה ביפו המתרחש בעשורים האחרונים נדמה כפועל יוצא של כוחות השוק ומתגלה במהלך הפרק כתוכנית סדורה של מוסדות השלטון - "המנגנון". התושבים הוותיקים ובעלי העסקים הגדולים והקטנים כאחד עומדים חסרי אונים מול כוחות גדולים מהם המאיימים לעקור אותם מהעיר.
בתום ההקרנה שיחה עם במאים, קרן שעיו ולביא ונונו ומפיקת הסדרה אסנת טרבלסי בהנחיית תום מהגר.
לינק לשיחה המוקלטת: https://youtu.be/tJ1nupTA828
*סרט זה זמין לצפייה בישראל בלבד ל-24 שעות החל מ-8.12.2020 בשעה 20:30, שעון ישראל, ועד ל-10.12.202. מספר המקומות מוגבל.
ארוע חינמי
יום שלישי | 8/12/20
בשעה 19:00
סדרת הקרנות סרטים חברתיים בשיתוף ארגון מזון
"מזון – תגובה יהודית לרעב" הוא ארגון לשינוי חברתי המתמקד בסִנגוּר ובחינוך ציבורי בנושאי רעב ואי-ביטחון תזונתי. הארגון פועל לקדם מדיניות חברתית ומערכות שיבטיחו שלכל אדם ואדם תהיה גישה למזון מזין. מטרתנו היא לשים קץ לרעב ולאי-ביטחון תזונתי של כל אדם בארצות הברית ובישראל. כל פרט זכאי לביטחון תזונתי ללא כל קשר לגזע, לדת, לשייכות אתנית, לנטייה מינית או לזהות מגדרית. "מזון" תומך בישראל בארגונים שונים ואנחנו גאים לארח כמה מהם.
יום שבת 05/12 בשעה 18:00
בימוי: לוירה לימבל, ארה״ב, 2019, 75 דקות
יום רביעי, 9/12 בשעה 20:00
בימוי: לורה קופנס, שוויץ, 2019, 70 דקות
יום רביעי, 9/12 בשעה 18:00
בימוי: סלין קוסט קרלייל, יודית קלמר, פורטוגל והונגריה, 2020, 87 דקות
אירוע נעילה + הכרזה על הסרטים הזוכים
יום חמישי 10/12 בשעה 20:00
אירוע הנעילה של סולידריות 2020 – פסטיבל תל אביב לקולנוע וזכויות אדם.
בטקס יוכרזו הזוכים במסגרות הפסטיבל השונות:
הפרס ע"ש זאב שטרנהל לסרט ישראלי בנושא זכויות אדם.
הפרס השנה ניתן בתמיכתו הנדיבה של ארגון "שוברים שתיקה".
הפרס נועד לכבד את זכרו של פרופסור זאב שטרנהל, שהלך לעולמו בחודש יוני השנה. פרופסור שטרנהל, חתן פרס ישראל, היה מחשובי חוקרי הפאשיזם בעולם, פעיל פוליטי ולוחם זכויות אדם. במאמריו הזהיר זאב שטרנהל מפני הידרדרות השיח הדמוקרטי בישראל, מהעמקת הכיבוש ומעלייתן של תנועות לאומניות וגזעניות. בשנת 2008 נפצע פרופ' שטרנהל מפצצה שהטמין טרוריסט יהודי בפתח ביתו.
פרסים ליצירה ישראלית קולנועית חדשה בנושאי זכויות אדם, בתמיכתו של ארגון זולת. זולת לשוויון וזכויות-אדם, הוא מכון אקטיביסטי לחשיבה ומחקר שהוקם ע"י יו"ר מרצ לשעבר, זהבה גלאון, כדי להילחם בדה-לגיטימציה ליסודות ההומניסטיים והליברליים של הדמוקרטיה, מתוך תפיסה שחייבים לעבור ממצב של מגננה מתמדת למצב של מתקפה. המטרה של זולת היא להיות גשר בין המערכת הפוליטית לחברה האזרחית, לפעול בקרב מקבלי החלטות ומעצבי דעת קהל כדי לקדם מדיניות, חקיקה ושיח תקשורתי חדש בנושאי שוויון וזכויות אדם.
אנו מעניקים פרסים לסרטי זכויות אדם כדי לעודד קולנוענים ישראלים לעסוק בסוגיות חברתיות ופוליטיות, ולפעול למען שינוי חברתי ביצירותיהם. אנחנו בסולידריות פועלים במשך שנים לקדם-אמנות שמבקשת לשנות את העולם, וקולנוע שעוסק בפצעים הפתוחים של החברה.
בתקופה שבה המדיה נוטה ימינה, הממשלה עורכת מבחני נאמנות ליוצרים, אנחנו מבקשים לשמור על קולנוע ישראלי ביקורתי ובועט.
מטרתנו היא לתת במה ליצירה ביקורתית בנושאי מאבקים פוליטיים וחברתיים לציבור הישראלי, לעודד קולנוענים ויוצרים לעסוק בסוגיות חברתיות ובזכויות אדם ביצירותיהם, להציף את השיח הציבורי בנושאים השונים ולחולל שינוי של ממש במציאות הישראלית.
סולידריות הינו פסטיבל הקולנוע היחיד בישראל המוקדש כולו לאקטיביזם ולזכויות אדם.